Höft

Höftsmärta är vanligt i alla åldrar och kan bero på olika orsaker. Smärtan kännas i ljumsken, insidan-, utsida höft, bak mot säte eller ländrygg. Höftleden är lokaliserad djupt inne i muskulaturen och kan ge smärta in i ljumsken. Runt höften finns flera olika muskelfästen som kan ge upphov till smärta. Vi har även flertalet slemsäckar kring höften som kan bli irriterade och orsaka smärta. Runt höften är det vanligt att smärtan upplevs i höften trots att vävnadsskadan faktiskt sitter någon annanstans, exempelvis i ryggen. Detta beror på att signalerna från skadan och smärtområdet förses med känsel via samma nerv, och kan då tolkas av hjärnan som smärta från områden som inte har någon skada. Smärta kring höften kommer inte plötsligt utan ofta smygande. Det är vanligt att överanstränga, sin höft vilket kan leda till smärta. Besvären upplevs ofta vid belastande aktiviteter, men i vissa fall uppträder besvär när man ligger på sidan samt värk i vila.

Orsaker till höftsmärta

 • Stillasittande
 • Statisk belastning
 • Svaga muskler
 • Sjukdomar som leder till försämrad led tex höftledsartros
 • Överbelastning
 • Skador
 • Överkompensation på grund av knä, bäcken eller rygg

Vanliga höftproblem

 • Höftledsartros
 • Höftsmärta
 • Ljumskbesvär
 • Besvär i höftböjaren

FotSaras höftbehandling

FotSaras behandlingskoncept bygger på en kombination av fysioterapi och laserbehandling. Denna behandling är vald för att maximera smärtlindringen, främja höftens läkning för att snabbare komma tillbaka sitt vanliga liv. Behandlingsmetoden kan innebära träning, rörelseträning, och stretchning.