Fot

De flesta av oss får någon gång i livet ont i fötterna. Här kan du läsa om de vanligaste fotrelaterade besvären och hur vi kan hjälpa till att behandla och träna dina fötter, så att du erhåller ett smärtfritt liv. Beroende på vad din sjukdom eller skada sitter får du olika symtom. Det är vanligt med smärta i vristen, under hälen, kring fotknölarna, främre delen av trampdynan, utsidan av foten och kring stortån samt tårna. Smärtan beror oftast på överansträngning av muskel, sena eller ledstruktur i häl, vrist, framfot, mellanfot, eller tår, men kan också vara orsakad av nervpåverkan i fot, ben, rygg eller av olika sjukdomar.

Orsaker till fotsmärta

 • Plattfothet, nedsjunka fotvalv
 • Höga fotvalv
 • Dåligt anpassade skor
 • Barfotagång på hårt golv
 • Dålig hållning
 • Rökning kan leda till dålig läkning
 • Diabetes kan leda till dålig cirkulation
 • Fetma som leder till stor stress på fötterna
 • Hård träning ökar risken för hälsporre, benhinneinflammation stressfrakturer och hälsenebesvär
 • Artros, reumatoid artrit och gikt

Vanliga fotproblem

 • Benhinneinflammation
 • Hallux valgus, smärta och snedhet i stortån
 • Hallux rigidus, smärta och stel stortåled
 • Hälsenebesvär, hälsenetendinos
 • Hälsporre, plantar faciit – ont rakt under eller insidan under hälen
 • Ont i hälen
 • Ont i framfoten med strålande smärta ut i tårna
 • Severs skada, ont i hälen hos barn
 • Smärta och ömhet under främre trampdynan
 • Smärta och stelhet i tår eller fotleden
 • Smärta på fotens utsida eller runt yttre fotknölen
 • Smärta på fotens insida eller runt inre fotknölen

FotSaras behandling

FotSaras behandlingskoncept bygger på en kombination av fysioterapi och laserbehandling. Denna behandling är vald för att maximera smärtlindringen, främja fotens läkning för att snabbare komma tillbaka sitt vanliga liv. Behandlingsmetoden kan även innebära tips/råd tex avlastning, livsstilsråd, rörlighetsövningar, träning, tejpning, skotips, klackförhöjning i skorna och massage och mycket annat.